reuzenstoet 2022

Programma Reuzenstoet

Thema stoet Mille Periculis Supersum, verwijzend naar de spreuk op het stadshuis van Bergen op Zoom. Het is dit jaar 400 jaar geleden dat het 2 Spaanse beleg op onze stad plaatsvond. Naar aanleiding hiervan is door Adriaan Valerius ook het Merck toch hoe sterck geschreven.

Aanvangsgroep

Cavalerie 1588

Bergen op Zoom, Nederland

Het eerste beleg van Bergen op Zoom was een belegering dier begon op 23 september 1588. Het beleg tussen prins Maurits en de hertog van Parma. De slag werd door Bergen op Zoom gewonnen. Een mooiere opening van de stoet kan je niet wensen.

De stadsomroeper van Bergen op Zoom

Bergen op Zoom, Nederland

Geen gebeurtenis in deze stad is officieel als deze niet eerst is aangekondigd door de stadsomroeper!

De Bergse Stadsreuzen

Bergen op Zoom, Nederland

Ruim baan voor Jan metten Lippen, heer van Bergen op Zoom en zijn vrouw Trui van de Toren. Zie aan hun neuzen hoe blij ze zijn ? Zoals altijd worden ze trouw gevolgd door hum kinderen Toontje en Mariekeen de reuzenband. Zij openen als gastheren -en vrouwen deze 7e internationale reuzenstoet in hun geboortestad.

Reus Sint Christoffel

Bergen op Zoom, Nederland

Ga mee op reis met deze reuzenstoet met Sint Christoffel van Spanje naar Nederland. Deze persoon is de beschermheilig van de reiziger. We bevinden ons dus in goed gezelschap.

Spanje/Catalonië

Geganters I Grallers de Sant Climent de Lliobregat

Catalonië, Spanje

De reuzen komen uit de regio Catalonie. Clement en Roses vertegenwoordigen twee boeren die terugkeren van het oogsten van kersen, het fruit dat het dorp waar zij vandaan komen beroemd maakt.

 

geant-jehan-d'estaires

Frankrijk

Geant Francisco le reporter de Calais

Calais, Frankrijk

Sinds 2019 is dit de achtste reus uit Calais. Gewapend met een camera en geluidshengel verslaat hij het nieuws. Heden ten dage ligt de nieuwsverslaggeving onder een vergrootglas. Gelukkig is deze reus geen fake- news!

 

Geant la Belle Helene de Steenvoorde

Steenvoorde, Frankrijk

Een prachtige, zwierige reuzin uit Steenvoorde, net over de grens in Frankrijk. Een van de oudste carnavalsreuzen uit de regio Nord – Pas de Calais. Een mooie aantrekkelijke jonge bloemhandelaarster van de lokale markten die allerlei mannen aantrok met haar uiterlijk  en genereuze vormen. Let op; de mobiele armen stijgen op tijdens het dansen!

John Givenchy

Givenchy-en-Gohelle, Frankrijk

Deze reus is gebaseerd op de Canadese soldaat John Arsenault ( 1888 – 1917 ). Hij vocht tijdens W.O. I in de buurt van Vimy en sneuvelde aldaar. In Vimy staat het Canadian National Vimy memorial. De slag om Vimy had een grote betekenis voor het Canadese nationale bewustzijn.

Geant Jehan d’Estaires

Estaires, Frankrijk

Ridder Jehan veroverde samen met de legendarische Godfried van Bouillon Jeruzalem tijdens de Eerste Kruistocht ( 1096 – 1099 ). Om hulde te brengen aan deze persoon werd eind 19e eeuw een reus gemaakt. Helaas werd niet alleen de stad maar ook de reus Jehan verwoest in W.O. I . In 2002 werd er weer een nieuwe reus gemaakt. De reus heeft twee a vier dragers nodig om te kunnen dansen.

België

Reus Wannes Laps

Zingem, België

In de 6e eeuw werden in Zingem wannen gemaakt. Dat zijn platte uit wilgentenen gevlochten manden, die dienden om het kaf uit de koren te scheiden. Wannen werden gemaakt door wannenmakers. De wannen werden aan de man gebracht en verkocht door de leurders. Maar de wannen raakte op een gegeven moment wel versleten of moesten gerepareerd worden en zo ontstonden de Wannenlappers.

 

 

Reus Mercator

Rupelmonde, België

Gerard de Cremer werd geboren in 1512 en wordt ook wel gezien als de grootste Rupelmondenaar die er ooit heeft geleefd. Bekend cartograaf, instrumentenmaker en graveur. Hij was de eerste die een hoek getrouwe kaart projectie toepaste. Hij nam een Latijnse naam aan; Gerardus Mercator. In 1994 was het 400 jaar geleden dat Mercator overleed . Ter gelegenheid daarvan werd van hem een reus gemaakt.

De Stadsreuzen Iwein & Lauretta

Aalst, België

Niet alleen in Bergen op Zoom weten ze wat carnaval vieren is maar ook in Aalst. Stadsreus Iwein, die in de Middeleeuwen er voor zorgde dat de poorters van Aalst hun eerste vrijheid verkregen. Lauretta werd non na eerst drie maal getrouwd te zijn geweest!

De Leedse Hovaardige Boer

Lede, België

Volgens de legende zijn de inwoners van Lede hoogvaardige (trotse) boeren. Vandaar de reus, gemaakt naar een beeld dat vroeger bij de carnaval werd uitgereikt. Let maar eens op zijn gezichtsuitdrukking.

De reuzen Hendrik Geeraert & Karel Cogge

Nieuwpoort, België

Twee ware helden in deze stoet. Hendrik Geeraert en Karel Cogge zorgden ervoor dat aan het begin van W.O. I  de Duitsers tegengehouden werden door de sluizen bij Nieuwpoort te openen. Een barriere van water houdt de vijand tegen om verder Belgie in te trekken.

De Landense Reuzengilde

Landen, België

Landen heeft rond 1211 stadsrechten gekregen van hertog Hendrik I van Brabant. Om dit te vieren werd 800 jaar later de traditie van de reuzen terug leven ingeblazen. Elke dorpskern heeft wel z’n reus. Dat zijn er zo’n zestien in totaal. Enkele reuzen maken hun opwachting tijdens deze stoet.

Dodel en Grisette

Ormeignies, België

Aldolphe Detrain en zijn vrouw Clemence droegen de bijnamen Dodol en Grisette, een echtpaar wat in het Belgisch dorp in de buurt van de Waalse stad Ath een dorpscafé runde. 

Nederland

Reuzengilde Goirle – Riel Toon mee ’t Veereke en Johanna Abcovia Goirle- - Riel, Nederland

Goirle-Riel, Nederland

Stoer, pront, een natuurmens, markant. Deze karakteristieken en kwaliteiten zou de reuzin van Goirle moeten uitdragen. Zij kreeg de fantasie naam Johanna Abcovia. De naam is ook verbonden met Abcova, de oudste heertgang ( weidegrond )  van Goirle.  Volgens een oud verhaal was een ene Johanna ooit bewoonster van het kasteel van een reus. De reus van Riel is Toom mee ’t Veereke gekozen naar Antonius Abt. Hij is de patroonheilige van de parochie.

 

Akkermansgilde Venlo reuzen Valvas & Guntrud

Venlo, Nederland

De leden van het Akkermansgilde dragen de reuzen Valuas en Guntrud. Venlo heeft de langste aaneengesloten reuzentraditie van Nederland.

Tamboerkorps Odiles Rapid

Bergen op Zoom, Nederland

Deze tamboerkorps is een gevestigde naam en de nog enige overgebleven zelfstandige korps in Bergen op Zoom.

 

’t Remunsje Reuzengilde Sint Christoffel

Roermond, Nederland

Sint Christoffel werd in 1982 geschapen ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stad. De heilige wordt ook wel amicaal Sjtuf genoemd. Het is tevens de benaming in ’t Limburgs dialect van de Roermondse reus die waarschijnlijk een geschiedenis heeft van vele eeuwen.

Stichting Collegium Stadsreus Lucius

Heerlen, Nederland

Deze pottenbakker werkte in de 2e eeuw van onze jaartelling  in de stad Coriovallum, ook wel bekend als Heerlen. Lucius draagt een amfoor. Bij een opgraving in 1971 heeft men een amfoor gevonden met inscripties. Hierop stond de naam van de maker; Lucius. Dat maakt het geheel heel bijzonder.

 

 

Reus Goliath

Bergen op Zoom, Nederland

Dec reus Goliath is bekend vanuit de bijbel. Het verhaal dat David gewapend met een slinger de reus Goliath verslaat met een steen tegen het voorhoofd  en hem vervolgens onthoofd. Tegenwoordig duidt deze op een situatie waarbij een zwakkere of kleinere underdog een veel sterkere tegenstander verslaat. Uit het Hebreeuws betekent Goliath “groot of reusachtig”.

Stichting De Gilse Reus Gullemoei

Gilze, Nederland

Gullemoei staat symbool voor Gilze en haar naam betekent goede vrouw, een moeder. Een moeder is het symbool van de kracht van de Gilse gemeenschap. Zeker in relatie tot de grote gezinnen die in het Brabantse dorp vroeger gemeengoed waren.

 

 

Reuzen Jas de Keistamper & Hanne mi de Moor

Boxtel en Liempde, Nederland

Gullemoei staat symbool voor Gilze en haar naam betekent goede vrouw, een moeder. Een moeder is het symbool van de kracht van de Gilse gemeenschap. Zeker in relatie tot de grote gezinnen die in het Brabantse dorp vroeger gemeengoed waren.

Reus Peer de Wouwse Papboer

Wouw, Nederland

De Wouwse boer wordt in de volksmond ook wel Papboer genoemd. Als een teken dat Wouw een zeer welvarend dorp was. Deze bijnaam ontstond doordat de grond rondom Wouw erg vruchtbaar was, waardoor de boeren een welvarend leven leidden. Zo kon men zich een goede maaltijd ( pap ) veroorloven. Het is voor het eerst dat deze reus op straat komt.

 

 

De reuzen Boel & Nolle

Aarle-Rixtel, Nederland

Onlangs werden deze twee nieuwe reuzen gedoopt. Vernoemd naar een vermaard Aarles zangduo dat de inwoners al jarenlang op een mooie manier vermaakte met hun liederen.

Het Reuzengilde Oisterwijk, Moergestel, Heukelom & Haaren

Oisterwijk, Nederland

De reuzen van de gemeente Oisterwijk zijn in het kader van de millenniumwisseling op 31 december 1999 geboren. In 2010 is er een klein reusje bijgekomen. Als een van de weinige reuzen in Nederland worden deze reuzen nog gedragen.

 

Stichting Reuzengilde Gigantius

Maastricht, Nederland

Onze ”Gieg “ is een van de oudste vrienden van Jan en Trui. Hij was er al bij in 1987, toen ze trouwden. Deze kolos uit Maastricht heeft in 1550 keizer Karel V nog ontmoet.  Pas maar op want hij lust zijn vijanden rauw.

geganters-grallers-sant-climent-de-llobregat
bergse-stadsreuzen

Gildegroepen

Schuttersgilde Sint Sebastiaan Bergen op Zoom en Borgvliet

Bergen op Zoom, Nederland

Dit gilde bestond al in de late Middeleeuwen. Zijn taak was om de stad te verdedigen. Tegenwoordig is zijn functie het dienstbaar zijn aan de gemeenschap en mogen vrouwen lid worden als gildezuster.

 

Borgerij Berghen opden Zoom

Bergen op Zoom, Nederland

Tijdens de 80- jarige Oorlog  beschermde deze burgerwacht de stad. Tamboers, vaandeldragers, piekeniers, kanonniers, roerdragers en marketensters maken hun opwachting.

 

Stichting Merck toch hoe Sterck

Bergen op Zoom, Nederland

Deze historische groep brengt het Bergse volkslied “Merck toch hoe Sterck “ ten gehore. Geschreven door Adrianus Valerius over het beleg van Bergen op Zoom in 1622.

Reuzengezelschap De Brabantse Wal

Bergen op Zoom, Nederland

Daar zijn de reuzen Ansjovion en Aspergilda, de hoeders van het AAA menu dat bestaat uit asperges, ansjovis en aardbeien. Laatst is er een A bijgekomen. Namelijk de A van de aardappelen uit Tholen.

 

stoet-reuzen-telefoonnummer

TELEFOON NUMMER

+31 6 48 63 89 00

stoet-reuzen-email

E-MAIL

stoet@bergsestadsreuzen.nl