Reuzenstoet 2022

Informatie voor bezoekers

De Bergs Stadsreuzen organiseren 1 maal in de 5 jaar een internationale Reuzenstoet in Bergen op Zoom. Daar moet je bij zijn! Op deze pagina vind je alle informatie over onze reuzenstoet.

Op 18 en 19 juni staat Bergen op Zoom in het teken van De Reuzenstoet. Op zaterdag 18 juni zal de Mini Reuzenstoet door het centrum trekken. Dit is de kleine warming-up voor de grote Internationale Reuzenstoet op zondag 19 juni.

reuzenstoet-start-stoet

TIJDEN STOET

Van 14:00 tot 17:00

route

livesprekers

Wil je graag meer informatie horen over de reuzen die langstrekken tijdens de stoet? Onze twee live sprekers vertellen je graag alle ins-en-outs. Je kunt ze vinden op de Grote Markt en het Beursplein.

LEUK UITJE

VOOR VADERDAG

Twee van de vele reuzen die zullen komen!

reus-roermond-2022

De huidige Roermondse stadsreus Sjtuf werd in 1982 geboren ter gelegenheid van de viering 750 jaar stad Roermond. Een jaar later werd het Remunjse Reuzegilde opgericht onder leiding van Paul Poell.
De Roermondse stadsreus stelt Christoffel voor, de beschermheilige van alle reizigers en de patroonheilige van onze fiere stad aan de Maas. Op de schouder van Christoffel zit Jesus en in zijn rechterhand draagt Christoffel (Sjtuf) een lamp om in het donker zijn weg te vinden en Jesus veilig aan de overkant van de rivier te brengen.
Het Remunjse Reuzegilde stelt zich tot doel om de geschiedenis, de cultuur en de verhalen rond Sjtuf in leven en ere te houden.
Het gilde bestaat uit een 18-tal actieve leden en beschikt over een eigen gildehuis.

Bron: foto

reus-heukelom-2022

Er is een café in Heukelom dit bevindt zich aan de Laag Heukelomseweg 13. Vroeger had het de naam ‘Jagers en Vissers Lust’.

Maria Isabella Pieters werd in 1854 in Leende. 64 Jaar lang leefde ze in Heukelom. In 1924 kreeg ze hulp van haar nicht Mie en haar man. Die het café na 1930 voortzetten.

Mie Pieters was een vrouw met persoonlijkheid, ze was een ‘verstandige en nobele vrouw, met een scherpe blik op gebeurtenissen en toestanden. Die kon met iedereen omspringen, of het nou om Jantje Spons, Panis Venus of een meer gezeten burger ging’.

Mie is in het verleden een belangrijk persoon geweest voor Heukelom.

Het café heeft later ook de naam Mie Pieters gekregen. Om deze reden is gekozen om de heukelomse reus de beeltenis te geven van Mie Pieters (een muurschildering van Mie Pieters is nog altijd te zien in het Café).

Bron: foto

De Reuzenstoet 2022

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)