geschiedenis
Graag vertellen we je meer over onze reuzen en de reuzencultuur. Op deze pagina kom je van alles te weten over deze magische wereld.
het begin
van de Reuzencultuur
Reuzenverhalen komen al eeuwen voor in de westerse geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de vele volksverhalen en sprookjes waarin reuzen een hoofdrol spelen. Net als bijvoorbeeld de Christelijke en Joodse teksten over Goliath, die door David verslagen wordt. Ook de Griekse mythologie biedt bijvoorbeeld Atlas, die de wereld op zijn schouders draagt of Kolossus van Rhodos die de haven beschermt. Verder zijn in de Middeleeuwen reuzen of grote poppen meegedragen in processies als onderdeel van de verbeelding.
Vanaf de Franse Revolutie (1789) werden reuzen verboden en zijn er zelfs enkele vernietigd. De laatste honderd jaar nemen reuzen groepen in populariteit toe. De reuzengroepen van deze eeuw bieden voornamelijk vermaak en ontspanning richting de burgers van verschillende Europese landen. De landen waar je aan kunt denken zijn zoal; België, met circa 2159 reuzen(groepen), Frankrijk kent er 1522, Nederland 46 en de circa 7531 groepen van Spanje. Je ziet wel, al die reuzen brengen mensen op een reusachtige manier bij elkaar!
De bergse reuzen
De oprichting en achtergrond
JAN METTEN LIPPEN
De vader van dit fictieve gezin is gebaseerd op het historische figuur Jan II van Glymes.
Jan II van Glymes was Heer van Bergen op Zoom in een periode van grote voorspoed voor de stad. Hij had als bijnaam: “Jan metten Lippen” vanwege zijn grote lippen.
Onder zijn leiding is ook het Hof van de Heren van Bergen gebouwd, later genoemd het Markiezenhof.
Reus Jan is samen met Trui van den Toren op initiatief van Jan van Giels in het leven geroepen tijdens de kindervastenavend op 2 maart 1987. Met hulp van de Stichting Vastenavend en stadsarchivaris Corneel Slootmans zijn de reuzen technisch en historisch vormgegeven.


TRUI VAN DE TOREN
Trui van de Toren ontleent haar naam aan Gertrudis van Nijvel, de patroonheilige van Bergen op Zoom.
De dame draagt enkele legenden met zich mee, in tijden van ziekte, hongersnood en muizenplagen, heeft ze een helpende hand toegestoken richting de bevolking van Bergen op Zoom. Verder heeft Getrudis een zoetwaterbron ontdekt door haar staf in het zoute kustwater van de Schelde te steken.
Daarnaast is de patroonheilige ook stichter en naamgever van de kerk aan de Grote Markt in Bergen op Zoom. De kerktoren draagt de naam Peperbus en is tijdens de vastenavend de grootste reus van het Krabbegat.
In hetzelfde jaar van de hartelijke ontvangst tijdens de Vastenavend, traden Jan en Trui tijdens de viering van 700 jaar heerlijkheid Bergen op Zoom in het huwelijk. Dit feest werd gevierd onder toeziend oog van verschillende reuzengroepen, afkomstig uit Nederland en België.
TOONTJE
Een jaar na het huwelijk van de reuzen ontstond er een gezin met als eerste zoon Toontje. Hij werd gedoopt in zijn eerste reuzenstoet in Bergen op Zoom, tijdens de tweede stoet van de organisatie. Toontje is een gedragen en wendbare reus. Het is een ondeugend ventje, wat graag contact maakt met het publiek aan de kant tijdens de stoet.

MARIEKE
In 1992 werd het gezin compleet met dochter Marieke. Ze is tijdens de Nacht van Berrege in het Anton-van-Duinkerkenpark gedoopt. Vanaf dat moment reist het reuzengezin met z’n vieren door België, Nederland, Frankrijk en Spanje, waar Marieke graag een dansje waagt met de kinderen langs de kant!
Erop uit met de Reuzen
De Bergse stadsreuzen gaan er circa 3 keer per jaar op uit om diverse reuzenstoeten in Nederland België en Frankrijk bij te wonen.
Per reus gaan er ongeveer 4 dragers mee die de reuzen van 45 kg wisselend op de schouders door de stoet dragen. Toontje en Marieke hebben allebei één drager die ze langs het publiek door de stoet dragen.
Naast de dragers gaan de leden van de club en een muziekgezelschap mee. Allemaal verkleed als hofhouding van het reuzengezin. Vanaf 2007 lopen de dames van de begeleidende groep in nieuwe jurken. De Bergse Stadsreuzen gaan niet alleen in Noordwest Europa op pad. Matadepera (Spanje) en Québec (Canada) is voor de reuzengroep geen onbekend terrein meer.
reuzeninteresse?
Wij komen graag in contact!
Of je nou met onze stoet wilt meelopen, onze reuzen graag in jullie stoet wilt hebben, lid wilt worden of meer informatie wilt: onze secretaris helpt je graag verder!